Powrót
Orka (miecznik)
Orcinus orca


Cechy: stożkowata głowa bez bez dzioba, wysoka płetwa grzbietowa; typowe ubarwienie biało-czarne; 10-14 zębów w każdej połowie szczęki

Mapa występowaniaWystępowanie: wszystkie oceany od tropikalnych po morza polarne; przestrzeń życiowa: przeważnie w pobliżu wybrzeży

Pożywienie: wszystkie gatunki kręgowców na jakie się natknie i na jakie ma ochotę, od ryb po płetwale błękitne i od mew po łosie (mątwy foki, pingwiny, delfiny)

matka z młodym Struktura społeczna: trwałe grupy 5-20 spokrewnionych ze sobą zwierząt, najczęściej w stałych rewirach

Wymiary: samice do 7 m, przeciętnie ważą 4 tony; samce do 10 m, przeciętnie 8 ton

Wielkość urodzeniowa: 1,83-2,74 m; 180 kg

Dojrzałość płciowa: samice w 7-8 roku życia (4,6-5,4 m); samce w 10-15 roku życia (5,2-6,2 m)

Największy znany: samica 7,7 m, 7500 kg; samiec 9 m, 10 000 kg

Długość ciąży: 15-17 miesięcy
OrkiOrka
Na podstawie: "Morza i oceany" wyd Delta i "Władcy Oceanu" wyd National Geographic